توضیح: سال های ۸۹ و ۹۰ میلادی حزب کمونیست ایران شاهد طرح کامل بحث هائی از جانب منصور حکمت تحت عنوان "کمونیسم کارگری" بود. این بحث، هنگامی که به نقد از کومه له تسری یافت با عکس العملی از جانب کمیته رهبری کومه له (ک.ر.) روبروو شد که برای سنگری بندی در مقابل "نفی کومه له" به عقب مانده ترین شیوه های تشکیلاتی و نظرگاه های سیاسی اتکا داشت. در آن زمان بخش بزرگی از تشکیلات کومه له، با نقطه عزیمت های متفاوت، در مقابل ک.ر. ایستاد. اسناد این جدال ها منتشر شده اند. آنچه در اینجا میخوانید بخشی نوشته ها، اسناد و نامه هائی است که طی این مدت خطاب به رفقای مختلف نوشته ام. در این دوره من، علاوه بر عضویت در کانون کمونیسم کارگری، در پست دبیر کمیته مرکزی و بعدا عضو دفتر سیاسی کار کردم. انتشار این نامه ها و نوشته ها میتواند تصویری ابژکتیو تر از کشاکش های آن دوره را بدست بدهد.
برای اطلاع رفقای فراکسیون کمونیسم کارگری و فعالین حزب کمونیست در تشکیلات کردستان
الف: در مورد نحوه حرکت فراکسیون در ماههای آتى تصمیماتى گرفته شده که اینجا رئوس آنها را، با توجه به مشکلات ارتباطاتى موجود بطور فشرده به اطلاع شما میرسانم.
-
١- در پلنوم ١٨ کمیته مرکزی حزب تشکیل رهبری ( دفتر سیاسى) توسط فراکسیون را پیشنهاد خواهیم کرد. این رهبری بفوریت اقدامات مورد نظر خود را، که اهم آنها در مباحثات تاکنونى طرح شده و کتبا به پلنوم ارائه خواهد شد، به اجرا در میاورد. هدف ما نزدیک کردن هرچه سریعتر حزب کمونیست به الگوهایى است که از کار یک حزب کمونیستى کارگری بدست داده ایم.
-
٢- تاکنون اکثریت قریب به اتفاق اعضاء کمیته مرکزی حزب، تعداد کثیری از اعضاء و فعالین حزب و از جمله کل کمیته رهبری کومه له تعلق خود را به فراکسیون کمونیسم کارگری اعلام کرده اند. لیست کامل اعضای فراکسیون در اختیار پلنوم کمیته مرکزی و دبیرخانه های سازمانهای مختلف حزبى و از این طریق در اختیار اعضا و فعالین حزب قرار خواهد گرفت
-
٣- تمام کسانى که برای عضویت در فراکسیون نامه نوشته اند على الاصول پذیرفته شده اند. طى سمیناری در جمع رفقای سازمان مرکزی دلائل این برخورد و ملاحظات تکمیلى خودبر آن را توضیح داده ام که مشروح آن بصورت کتبى در اختیار همه رفقا قرار خواهد گرفت. اینجا فقط در رابطه با رفقایى که در دوره بحثهای تشکیلات کردستان علیه نظرات کانون موضع گرفتند نکاتى را ذکر میکنم.
-
١- ما اعلام تغییر نظر هر رفیق و اعلام تعلق او به فراکسیون را، مستقل شناخت قبلى مان از نظرات و شیوه برخورد هر رفیق، از نظر حقوقى بعنوان یک تصمیم آگاهانه ازجانب یک فعال سیاسى در شرایط جدید برسمیت میشناسیم و به آن احترام میگذاریم. هیچ نوع کند و کاو در علل این چرخش ضروری نیست.
-
٢- از طرف دیگر این بر عهده هر مخالف سابق این دیدگاه است که این تناقض عینى در حرکت سیاسى خود در این دوره را با عملش و با نشان دادن تعلق واقعى فکری و پراتیکى اش به این حرکت رفعکند. تبیین تا کنونى ما به این تاکید کرده که نه فقط "راست" بلکه کل چپ غیر کارگری در این حزب باید برای پیوستن به یک جنبش کمونیستى کارگری در جامعه تغییرات اساسى در نگرش و عمل سیاسى خود بوجود بیاورد.
-
٣- به این ترتیب این حرکت هر رفیق در دوره آینده است که جایگاه واقعى و موضع واقعى او را در رابطه با فراکسیون کمونیسم کارگری تعیین میکند. ما باید با حساسیت فعالیت و عملکرد هر رفیق فراکسیون را دنبال کنیم.
-
٤- متن کتبى و تکمیل شده سمینار در سازمان مرکزی و رئوس اولویت ها و اقدامات فراکسیون در رهبری حزب در اسرع وقت در اختیار رفقا قرار خواهد گرفت.
-
٥- تا پلنوم ١٨ و تعیین تکلیف رهبری حزب، هر عضو فراکسیون موظف است تحت هدایت و انضباط کمیته ها و ارگانهای تشکیلاتى موجود با جدیت فعالیت کند. نقشه عملهای عمومى تشکیلاتهای حزب که در مصوبات و قطعنامه های رسمى بیان شده است، مورد تائید ماست. هر نوع اختلاف نظر با روش اجرای این مصوبات و تفسیر عملى کمیته ها از آنها باید ضمن اجرای نظرات کمیته های تشکیلاتى از مجاری تشکیلاتى مورد بحث قرار بگیرد. بویژه میخواهم رفقا اینگونه ملاحظات خود را برای من بفرستند.
ب: فراکسیون و تشکیلات کردستان حزب
با توجه به موقعیت حساس موجود در منطقه و در ادامه مباحثات تاکنونى در مورد سیاستهای کمونیستى کارگری در تشکیلات کردستان توجه اکید اعضای فراکسیون در تشکیلات کردستان را به نکات زیر جلب میکنم.
-
١- روح عمومى و محور سیاست ما در قبال کومه له ایجاد یک تشکیلات سیاسى سامان یافته، منضبط و اصولى است که قادر باشد وظایف متنوع و دشواری را که در مقابل ماست بدرستى انجام بدهد. متاسفانه این آن وجهى است که تا امروز در عمل مورد توجه خیلى از رفقا قرار نگرفته است. هدف ما نه طرح و دفاع از مواضع معین بلکه پیاده کردن آنهاست. ما به یک سازمان محکم سیاسى برای اینکار احتیاج داریم. فرصت زیادی تا امروز از دست رفته است. شرایط فعلى دست بکار شدن جدی در این زمینه را از اهمیت حیاتى برای ما برخوردار میکند. هر درجه توافق با نظرات و سیاستهای فراکسیون بدون درک اهمیتى که ایجاد یک سازمان شسته و رفته برای ما دارد هنوز کافى نیست.
-
٢- سلسله مراتب تشکیلاتى و ارگانهای حزب کمونیست در کردستان، مستقل از هرگونه ملاحظه ای در مورد ترکیب آنها، از نظر فراکسیون کمونیسم کارگری رسمى و معتبرند. هر عضو فراکسیون موظف به پیشبرد سیاستها و اقدامات مصوب این ارگانهاست و باید نظرات و ملاحظات خود را بدون ایجاد هیچگونه وقفه در پیشرفت امور با ارگانهای ذیربط و (فعلا از طریق من) با کل فراکسیون در میان بگذارد. برای تغییر حزب باید بدوا حزب و مناسبات حزبى ای وجود داشته باشد. هر نوع آشفتگى و تضعیف حزبیت با فلسفه وجود فراکسیون کمونیسم کارگری و سیاستهای اعلام شده آن مغایر است.
-
٣- تمام اعضای ک.ر کومه له تعلق خود به فراکسیون را اعلام کرده اند. وظیفه پیشبرد سیاستهای فراکسیون در کردستان برعهده همین جمع که از نظر رسمى و تشکیلاتى اختیارات کافى دارد قرار دارد. تمام اعضای فراکسیون موظف اند که با تمام قوا برای سر سامان گرفتن امور تحت نظر ک.ر موجود تلاش کنند. فراکسیون کمونیسم کارگری هیچ نوع جمع و مرجع آلترناتیو در برابر رهبری کومه له سازمان نمیدهد. جمعهای سیاسى و نشستهای سمیناری رفقای فراکسیون که قطعا برای تبادل نظر و همفکری و هم رائى رفقا ضروری است نباید در عمل به ارگانهای آلترناتیو در برابر سلسله مراتب تشکیلاتى تبدیل بشود.
-
٤- از طرف دیگر از رفقای فراکسیون و بویژه رفقای حاضر در کمیته رهبری کومه له میخواهم برای ایجاد اعتماد و وحدت نظر در درون فراکسیون کمونیسم کارگری در کومه له، که توده وسیعى از کادرها و فعالین این تشکیلات را در بر میگیرد تلاش کنند.نظرات این رفقا راصمیمانه جویا شوند و در کار خود دخیل کنند. اعضای ک.ر بویژه باید تشکیلات حزب را ابزار فعالیت خود قرار بدهند و از ایجاد هرنوع آرایش غیر رسمى محفلى و کانونى و هر نوع ترکیبهای اختیاری از افراد "دور و نزدیک به رهبری"اجتناب کنند. ک.ر کومه له باید وظیفه سازمانى و چهارچوب فعالیت هر رفیق حزبى را تعریف کند. ک.ر و رفقای فراکسیون در ارگانها باید گرایشى عمل کنند و نه محفلى. این یعنى پیشبرد سیاستهای یک گرایش توسط کل پیکره حزبى ای که به آنها سپرده شده است. به این منظور و در این شرایط بهتر است اعضای ک.ر عضو هیچ نوع کانون و جمع فوق برنامه که به اظهار نظر در مورد مسائل تشکیلاتى میپردازد نباشند.
-
٥- از همه رفقای فراکسیون کمونیسم کارگری میخواهم از تشکیل نشستها و سمینارهای وجلسه های متعدد و متنوع برای بحث پیرامون مسائل تشکیلاتى اجتناب کنند. رفقای فراکسیون در هر ارگان باید بر مبنای شرح وظایف و لیست اولویتهای ارگان تشکیلاتى خود ( و در تبادل نظر با ک.ر برای تکمیل و تدقیق این اولویتها) پیشبرد این وظایف را مضمون اصلى کار خود قرار بدهند و ارزیابى فعالیت خود و روشهای بهبود کار را در ارگانهای خود و از طریق نشستهای رسمى تر زیر نظر رهبری کومه له دنبال کنند. هرنوع اختلاف نظر با سیاستها و روشهای موجود را بدوا با خود رهبری کومه له در میان بگذارند.
-
٦- لازم است رفقای فراکسیون مقالات و اسناد و تحلیلهای خود را برای نشر، اعم از داخلى و خارجى، بدوا برای من بفرستند. بدرجه ای که خود فراکسیون بتواند یک حرف بزند و به شیوه سیستماتیک اظهار نظر کند فعالیت حزب کمونیست هم منظم و با حساب وکتاب میشود.
ج : اولویت ها و جهتگیری های فوری تشکیلاتى در کردستان
-
١- برای آمادگى در مقابل عواقب غیر قابل پیش بینى شرایط کنونى تشکیلات حزب کمونیست در کردستان باید بفوریت تحت رهبری رسمى خود به خط بشود. هرجا شرایط ایجاب کند باید گرایشات و خطوط به نفع اقدام واحد و یکپارچه مصوب رهبری حزب و کومه له مباحثات و اختلافات خود را معلق کنند.
-
٢- حداکثر آمادگى نظامى و تدارکاتى و هوشیاری سیاسى و امنیتى باید برای مواجهه با مسائل احتمالى که پیش روست بوجود بیاید.
-
٣- نیروی رزمى و عملیاتى کومه له باید با ترکیبى از رفقای آماده از نظر فکری و جسمى آرایش بگیرد. قطعنامه کنگره ششم درباره فعالیت نظامى و اصول ناظر بر آن، ازجمله و بویژه اصل اجتناب از تلفات، آرایش نظامى در اردوگاه ها و آمادگى فنى نیروی نظامى باید جدا بر کار نظامى ما ناظر باشد.
-
٤- فعالیتهای تبلیغى، ترویجى و سازمانگرانه حزب کمونیست در کردستان و ارگانهای مسئول این فعالیتها باید هرچه زودتر با ترکیبى از رفقای توانا و سرخط آرایش بگیرند و فعالیت این ارگانها تا حد امکان از فضای پر کشمکش و مسائل و ابهامات موجود در سطح اردوگاهها مستقل بشود.
-
٥- اردوگاههای کومه له باید هرچه زودتر از محل ناگزیر زندگى رفقا به محل ماموریت تشکیلاتى آنها تبدیل بشود. ما میخواهیم هر فعال کومه له، حتى اگر محل ماموریت تشکیلاتى اش در کردستان است، از نظر حقوقى و زیستى مقیم یک کشور مناسب باشد و اسناد و مدارک هویتى و گذرنامه ای معتبر در اختیار داشته باشد. هر رفیق باید تنها برای ماموریت و در طول دوره ماموریت در اردوگاههای ما حضور پیدا کند و خانواده ومناسبات اجتماعى و معیشتى او در کشوری مناسب سامان گرفته باشد. اجرای این سیاست،که باید بهرحال بعنوان سیاست رسمى ما به تشکیلات اعلام بشود، با دشواری های متعدد روبروست. انرژی بسیاری برای رفع موانع اینکار باید صرف بشود. رهبری حزب کمونیست باید راسا بر انجام نقشه مند این پروژه و بسیج کلیه امکانات نظارت کند.