رفقا
در فاصله پلنوم ١٧ تا پلنوم ١٨ وضع حزب به لحاظ عملکرد تشکیلاتى تغییرات جدیى را شاهد نبوده است. انتخاب یک دبیر برای کمیته مرکزی (بجای هیات اجرائى یا دفتر سیاسى) خود دال بر این بوده که کمیته مرکزی در این دوره رسما به اداره ساده ی امور اجرائى حزب رضایت داده است. در فاصله ی این دو پلنوم تلاش من بعنوان دبیر کمیته مرکزی معطوف به این بوده که ارگانها و کمیته های تشکیلاتى را در جهت انجام وپیشبرد نقشه عملهای مصوب یاری دهم. طبعا این امر علاوه بر توانائى های من به عنوان یک فرد با مشکلات پایه ای تر حزب و کمیته مرکزی آن، که قبلا به مناسبت های مختلف در تبیین های کانون کمونیسم کارگری تشریح گردیده، محدود و مشروط بوده است.
باتوجه به اینکه رفقا گزارش هریک از ارگانها و کمیته ها را شفاها و یا کتبا دریافت خواهند داشت، در اینجا سعى خواهم کرد که پاره ای نکات را پیرامون فعالیت های مختلف حزب را به اطلاعتان برسانم.
١ - مطابق مصوبه پلنوم ١٧ حزب، قرار بر این بود که تعدادی از پست های تشکیلاتى بعنوان پست تمام وقت تعریف شوند. متاسفانه کمبود بودجه بما اجازه ی انجام تمام این مصوبه را نداد. از میان پست های مختلف، دبیری رادیو صدای حکا، سردبیری کمونیست و مسئولیت تشکیلات خارج کشور بعنوان پست تمام وقت تعریف شدند و به ترتیب رفقا حمید تقوائى، ناصر جاوید و رحمان سپهری عهده دار این پست ها گردیدند.
٢ - گزارش وضع مالى صندوق مرکزی ضمیمه است. اما شاید در این رابطه توضیح چند نکته خالى از فایده نباشد. همانگونه که از گزارش پیداست یکى از اولویت های کاری من صرفه جوئى مالى، بازپرداخت بدهى های صندوق مرکزی و تضمین حداقلى از ذخیره بوده که بتوانیم در شرایط قطع کمک مالى کومه له (که پیش هم آمد) دستکم تا مدتى خودمان را سرپا نگاه داریم. این کارها تاحدی انجام گرفته است. مقایسه موجودی ذخیره فعلى با قبل، بودجه ماهانه شاهد این امر هستند.
باتوجه به اوضاع اخیر باید از دریافت کمک مالى از کومه له صرف نظر کرد. بنابراین باید بودجه ای را برای ماه های آتى تنظیم نمود که فارغ از این کمک باشد. چنین طرح بودجه ای (با فرض همین الگوی هزینه های فعلى) تنظیم شده که ضمیمه گزارش است. ارگان یا فرد منتخب این پلنوم باید در این مورد تصمیم بگیرد. باتوجه به توافقاتى که شده بهرحال اجرای این طرح بودجه عملى است. بعلاوه از آنجا که کارهای اداری پروژه انتفاعى خاتمه یافته و قاعدتا این پروژه از دسامبر شروع بکار میکند، در آینده میتوان بخشى از هزینه های ارگانهای مرکزی را از این طریق تامین کرد. همچنین یکى از اولویت های مهم ما در دوره آتى باید سود آورکردن نشریات حزب، و جمع آوری کمک مالى باشد.
اما صرف نظر از صرفه جوئى که هنوز باید و جا دارد که انجام شود، کل الگوی خرج را باید تغییر داد. نگاهى به بودجه مصوب و هزینه شده سه ماهه ی ژوئیه، اوت و سپتامبر نشان میدهد که با این الگو، ما سالانه حدود ٢ میلیون کرون خرج میکنیم. نمودارهای گرافیک ضمیمه گزارش مالى نسبت جذب این پول توسط فعالیتهای مختلف را نشان میدهد. ما دو میلیون کرن را صرف انتشار کمونیست، روزی کمتر از نیم ساعت برنامه رادیوئى، تماس با چند فعال و بعضى کارهای پراکنده دیگر میکنیم. بنظر نمیرسد که در هیچ قاموسى این قابل قبول باشد. به اعتقاد من با چنین بودجه ای کارهای بسیار مثمر ثمرتری از آنچه که میشود را میتوان صورت داد. اما این امر منوط به تغییر الگوهای فعالیت حزب است، که بخش مهم آن در سمینار اخیر رفیق منصور حکمت درباره حزب منعکس است که متن آن در اختیارتان قرار خواهد گرفت.
٣ - درمورد تشکیلات خارج از کشور حزب، پروژه ی بازسازی تشکیلات روبه اتمام است. اما بنظر میرسید که از یک طرف اعضای حوزه های تشکیل شده خوانائى لازم را باهم ندارند واز طرف دیگر "بیرون حوزه مانده ها" عملا بصورت اتمیزه در قالب تیم هائى نامتجانس قرار گرفته اند و کلا با جذب نشدن ایده عمومى طرح بازسازی - بدلایل مختلف - در آستانه اخراج تعداد بسیار وسیعى از آنها قرار گرفته ایم. باتوجه به همه این دلایل ، ارائه طرحى که در نشریه اکتبر چاپ شده، تلاشى بود برای تسهیل فعالیت هرکس که بخواهد کار کند.
آنچه که در مجموع در کار خارج از کشور بچشم میخورد شکل گیری تدریجى فعالیت هائى است که که حزب در اسناد خود خواهان آن بوده است. این فعالیت ها در نشریه اکتبر منعکس هستند. آنچه را که باید در این رابطه مورد توجه قرار داد این است که اولا این فعالیت هنوز در ابعاد کوچکى صورت میگیرد، هرچند توجه رفقای ما به عرصه های غیر متعارف برای چپ سنتى معطوف شده اما دایره بلند پروازی و توقع از سازماندهى، تبلیغ، توزیع نشریه و آکسیونها هنوز در همان سطح پرواز چپ سنتى و مریخى است. ثانیا این فعالیت ها از جانب بخش بسیار کوچکى از اعضای حزب در خارج کشور انجام میشود، شاید به جرات بتوان گفت که فعالیت تشکیلات حزب در خارج از کشور محصول کار حدود ٢٠ نفر از اعضا و فعالین حزب محسوب میشود. ثانیا و مهمتر از همه این است که کمیته خارج کشور در دور آینده کار خود باید بسیار بیشتر به ظاهرشدن در نقش رهبر سیاسى اهمیت بدهد.کلید نه تنها پیشرفت بلکه حتى حفظ وضع موجود، همین است.
٤ - در مورد کردستان
تشکیلات کردستان حزب در دوره گذشته شاهد دو سلسله مسائل بوده است. اول مسائل درونى تشکیلات و دوم مسائلى که در نتیجه تحولات اخیر در خلیج فارس، تسریع پروسه صلح و مسائل متعاقب آن بوجود آمده.
غلیان درون تشکیلاتى کومه له کماکان ادامه داشته. به اعتقاد من این غلیان روز به روز بیشتر خصلت سیاسى واقعى و راهگشای خود را از دست میدهد و تبدیل به تقابل بر سر مسائل ریز و درشت زندگى افراد در اردوگاهها میشود که بناچار بیان سیاسى یافته اند. بهر صورت آنچه که برجسته است فقدان یا عملى نشدن یک سیاست روشن تشکیلاتى چه از جانب رهبری تشکیلات و چه از جانب جناحهای مهم در تقابل های درون تشکیلاتى است. این وضع کلا شیرازه ی تشکیلاتى کومه له در اردوگاهها را از هم گسسته بود. در غیاب حضور رهبری تشکیلات کومه له در حیات سیاسى و تشکیلاتى، در برخورد نادرست بخشى از چپ به اوضاع تشکیلات موج قبول نداشتن ها به تقاضاها و طومارهای اخراج منجر شد.
بهرصورت در رابطه با تقاضاهای اخراج جواب عمومى ای برای برای رفقای کردستان نوشتم که متن آن ضمیمه همین گزارش است. بعلاوه تلاش من (که از کمک رفیق منصور حکمت نیز برخوردار بودم) این بود که ک.ر. کومه له را صاحب یک سیاست روشن تشکیلاتى کنیم. دراین رابطه ک.ر. را درنوشتن مجموعه ای از قطعنامه ها یاری رساندیم.
بنظر میرسد اوضاع عمومى تشکیلات بعد از مراجعت تعدادی از رفقای ک.ر. به کردستان رو به بهبود گذاشته است. در این رابطه علاوه بر گزارش کومه له، رفیق ابراهیم شمعى که اخیرا از کردستان بازگشته میتواند در صورت تمایل پلنوم اطلاعات کنکرت تری را دراختیار رفقا قرار دهد.
تحولات اخیر خاورمیانه همچنین تاءثیرات مهمى بر فعالیت کومه له خواهد داشت. در این رابطه من سندی پیرامون نتایج عملى این تحولات بر فعالیت حزب و کومه له را تنظیم کرده و برای ارگانهای مختلف ارسال داشته ام که آنهم ضمیمه همین گزارش است. همچنین باتوجه به اینکه اکثررفقای ک.ر. در کردستان هستند بعداز این رویدادها رفیق عبدالله مهتدی ماموریت یافته که این دوره ک.ر. کومه له را در جهت انجام اقدامات لازم از نزدیک یاری دهد.
٥ - فدراسیون شوراهای پناهندگان- نامه رفیق فرهاد بشارت ضمیمه است. فدراسیون بالاخره توانست کنگره موسس خود را برگزار نماید. آنچه که در اینجا قابل تاکید است این است که این یکى از آن پروژه های مهم است که در صورت هدایت درست و کارساز میتواند حزب ما را در خارج از کشور بصورت یک جریان دخیل در شکل گیری افکار، عقاید و رفتار پناهندگان و مهاجرین ایرانى در خارج کشور در آورد. بنابراین پروژه ایست که باید مورد توجه جدی تر رهبری حزب، کمیته خارج از کشور و فعالین حزبى قرار گیرد.
٦ - تشکیل فراکسیون کمونیسم کارگری. در فاصله میان پلنوم ١٧ و این پلنوم، فراکسیون کمونیسم کارگری از جانب رفیق منصور حکمت تشکیل شد. اهداف این فراکسیون جداگانه به اطلاع عموم رسیده است. از نظر من تشکیل این فراکسیون مغایرتى با اساسنامه ی حزب نداشت اما در هر حال همان وقت مسئله را به اطلاع کلیه اعضا و مشاورین کمیته مرکزی رساندم و از آنها خواستم که در صورتیکه هر ملاحظه ای در این رابطه دارند بمن اطلاع دهند. هیچ نامه ای از طرف رفقا تاکنون بدست من نرسیده و طبعا من این را دال بر آن دانسته ام که در این زمینه با هم توافق نظر داریم.
٧ - نشریه کارگر امروز که توسط رفیق رضا مقدم انتشار میابد نیز از جمله فعالیت هائى است که عملا در جوار حزب انجام میگیرد. این نشریه تاکنون کمک مالى محدودی از ما دریافت کرده است. این کمک بعد از تحولات اخیر منطقه بناچار قطع گردیده. لازم به توضیح نیست که این فعالیت از جمله فعالیت هائى است که صرف نظر از اهمیت کلى آن، کاری را میکند که جزو برنامه های مصوب کمیته تشکیلات شهر بوده که چنین فعالیتى را سازمان دهد بنابراین از قضا باید مورد حمایت جدی تر حزب قرار داشته باشد. اما این کار بدون تغییر الگوهای فعالیت و هزینه ای ما، که در بند مربوط به مسائل مالى به آن اشاره کردم مقدور نیست.
امیدوارم این خلاصه در کنار گزارش ارگانها و کمیته ها بتواند تصویر دقیقتری را به شما بدهد. در هر صورت آماده هستم تا در صورتیکه لازم بدانید، سوالاتى را که مطرح باشد هر سطحى پاسخ بدهم.
دبیر کمیته مرکزی
کورش مدرسى
اسناد ضمیمه:
- گزارش مالى صندوق مرکزی
- نامه به اعضای حزب در کردستان
- سند درباره اوضاع اخیر
گزارش عــملکرد صــنـدوق مــرکــزی (ژوئیه تا آخر سپتامبر ١٩٩٠)
تراز موجودی صندوق مرکزی هنگام تحویل
تراز صندوق مرکزی آخر سپتامبر
بودجه مصوب سه ماهه ی ژوئیه، اوت و سپتامبر
تفصیل بودجه مصوب سه ماهه ی ژوئیه، اوت، و سپتامبر
دیاگرام توزیع درآمدها و هزینه های ژوئیه، اوت و سپتامبر
طرح بودجه پیشنهادی برای سه ماهه ی اکتبر، نوامبر و دسامبر
تفصیل طرح پیشنهادی برای سه ماهه ی اکتبر، نوامبر و دسامبر
دیاگرام توزیع درآمدها و هزینه ها در طرح سه ماهه ی آتى